Přírodní péče o seboreu

Seborea, u miminek taky nazývána novorozenecká (mléčná) krusta, je poměrně běžný kožní problém u dětí i dospělých. Díky zpětné vazbě našich zákazníků i studiu zahraničních zdrojů Vám můžeme nabídnout postup péče o kůži zasaženou seboreou, který poměrně spolehlivě funguje.

Seboroickou dermatitidu poznáme podle mastných bílých nebo nažloutlých šupin připomínajících lupy. Vyskytuje se na tam na kůži, kde je hodně mazových žláz, tedy nejčastěji na hlavě, uchu, obličeji, ale může se objevit i jinde na těle. Klinickými studiemi bylo zjištěno, že lidé se seboreou mají na postižených místech nadbytek běžně se vyskytující kvasinky Malassezia. Výzkumy také ukázaly, že lidé, u kterých se Malassezia přemnoží, mají v trávicím traktu také přemnoženou kvasinku Candida. To naznačuje, že přemnožení kvasinky rodu Candida může mít přímý vliv na přemnožení kvasinky Malassezia1.

Seborea u miminek a dětí do tří let

Malassezia se živí tukem, proto není vhodné seboreu promazávat. Mechanicky sice můžeme díky oleji krustu odstranit, ale problém se bohužel může vracet a to i klidně v řádu dní. Našim zákazníkům se nejvíce osvědčilo seboreu vysušovat zinkovými produkty. Ideální se zdá být následující postup:

  • 5x denně vtírat Zinkovou mast (čistou, s mangem nebo s jílem) do kůže hlavy, vždy vmasírovat, netvořit vrstvy.
  • Každý druhý den seboreu omýt Zinkovým mýdlem, rychle osušit a namazat Zinkovou mastí.
  • Tento postup je stejný i u seborey kdekoliv jinde na těle (jak u dětí, tak u dospělých)

Je třeba myslet na to, že vlhké a mastné prostředí je ideální živnou půdou pro růst kvasinky, proto se snažíme, aby se dítě nezapotilo, dlouho jej nenecháváme s mokrou hlavičkou a celkově se snažíme udržet hlavičku v suchu. Po pár dnech se začne seborea loupat. Je také vhodné říci, že u většiny miminek mléčná krusta sama po nějaké době odpadá i bez mazání.

Hodnocení Zinkové masti na e-shopu:

Veronika 30. 12. 2023

„Tohle je produkt, který by měl mít každý doma. Je to zázrak na vše. Ať se vyskytne jakýkoliv kožní problém, vždy pomůže. Používám ji při prebalovani dcery, když se vyskytnou nějaké opruzeniny, stačí jednou natřit a do rána je to fuč, na různé vyrážky, pupinky, pomohla i na seboreu a kvasinkový ekzem. Já sama si s ní mažu akné a i na opar velice dobře pomohla. Občas použije i partner když je potřeba. Fakt TOP produkt pro celou rodinu!“

Seborea u starších dětí a dospělých

U dospělých je již mazání mastmi ve vlasech téměř nereálné, proto jsme vyvinuli tuhý Oregánový šampuk s manukou a černým kmínem. Kombinace oregána, černého kmínu, manukového esenciálního oleje a neem oleje a prášku se ukázala jako velmi vhodná při péči o pokožku hlavy s kožními obtížemi. Ideální postup je následující:

  • Namočíme hlavu a krouživými pohyby naneseme šampuk na vlasy. Vmasírujeme pěnu do pokožky hlavy a necháme co nejdéle působit.
  • Vlasy spláchneme čistou vodou a postup ideálně opakujeme. Mezi opakováním můžeme do kůže vmasírovat i pár kapek Greposeptu bio.

Držíme se toho, že pokud si nechceme vlasy umývat šampukem, zbytečně kůži hlavy nenamáčíme. Po dobu používání šampuku se snažte vyvarovat jiným kosmetickým produktům, které by mohly negativně ovlivnit výsledky.

Vzhledem k tomu, že je zde předpoklad, že by přemnožení kvasinky Malassezia mohlo souviset s přemnoženou kvasinkou Candida, je na místě minimálně doporučit omezení cukrů ve stravě, nasazení kvalitních probiotik a všeobecně dodržování zdravé stravy (co nejméně průmyslově zpracované čerstvé potraviny).

Z hodnocení šampuku na e-shopu:

Kristýna 7. 1. 2024

„Výborný produkt. Seboreu prakticky nemám po par použití šamponu. Pěkně voní, oproti ostatním šampukům vytváří trochu mírnější pěnu. Rozhodně u nej hodlám zůstat na delší dobu, naprosto eliminoval svědění, zarudnutí, vlasy se masti pomaleji.“

A co závěrem? Že vždy je dobré hledat příčinu jakéhokoliv kožního problému, aby se zabránilo jeho návratu. Držíme Vám palce 😊

Lucka

1 https://www.va.gov/WHOLEHEALTHLIBRARY/docs/Seborrheic-Dermatitis.pdf

Seborea a Zinková mast medarek